El màrtir Marià Mullerat i Soldevila ja és beat

El laic i pare de família, Marià Mullerat i Soldevila, mort l’any 1936 a Arbeca per odi a la fe, ja és beat. Així ho ha declarat el cardenal Giovanni Angelo Becciu, prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants i representant del Sant Pare, durant la celebració que ha tingut lloc aquest dissabte, dia 23 de març, a la Catedral de Tarragona. La missa ha estat concelebrada per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol; el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona i iniciador de la Causa diocesana per al procés de beatificació; el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, per la majoria dels bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya i els Pares abats de Poblet i Montserrat. També s’ha comptat amb l’assistència del bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de Madrid, Mons. Juan Antonio Martínez Camino; de representants de la Nunciatura, els postuladors de Roma i Tarragona, membres capitulars i nombrosos preveres.

El ritu de la beatificació s’ha iniciat amb la petició de beatificació per part de l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, i la presentació del servent de Déu. L’ex-postulador general de la Causa, el P. Vito P. Gómez, ha presentat a Marià Mullerat com «un fidel deixeble de Crist des de la seva condició de pare de família, professional de la medicina, i servidor de la societat, el qual va treballar sempre a favor de la cultura i de la convivència pacífica». També ha ressaltat la gran estima que tenia vers els seus pacients «als quals va portar en el seu cor fins moments abans de la seva mort. […] Contemplava en tothom el rostre de Crist, fins i tot en els seus perseguidors, als quals va perdonar i va tenir l’oportunitat d’ajudar en les hores finals de las seva vida».

La memòria litúrgia del nou beat se celebrarà el dia 13 d’agost

Seguidament, el cardenal Becciu, per manament del papa Francesc, ha procedit a la lectura de la Carta Apostòlica, en la que el Sant Pare ha inscrit en el llibre dels beats al venerable servent de Déu Marià Mullerat i ha establert que la seva memòria litúrgica sigui cada dia 13 d’agost. Aquesta declaració té lloc després de l’aprovació del decret del martiri pel papa Francesc el passat dia 7 de novembre de 2018. Immediatament, amb gran solemnitat, s’ha descobert la fotografia del nou beat, moment que rebut una gran ovació, i els familiars del beat, acompanyats de palmes i llànties, han portat les relíquies del màrtir —un marc amb la creu que Marià Mullerat portava sempre a la butxaca i tres teques—, fins el presbiteri.

Cardenal Becciu: «El seu martiri és un estímul per cercar el bé comú, la concòrdia i la pau»

Per al prefecte Angelo Becciu, l’exemple de Marià Mullerat és «un far de llum, una insistent invitació a viure l’Evangeli de manera radical i amb senzillesa, oferint un valent testimoni públic de la fe que professem». En l’homilia ha destacat que, malgrat les dificultats, tribulacions i persecucions amb les que es va trobar el beat, va perseverar en l’amor a Crist i, per aquest motiu, l’Església reconeix la seva santedat de vida. «A la violència va respondre amb el perdó i a l’odi, amb la caritat. […] El seu martiri representa per a tots un important estímul que impulsa a la comunitat cristiana a revifar la missió eclesial i social, cercant sempre el bé comú, la concòrdia i la pau», ha dit. Mons. Becciu ha finalitzat les seves paraules amb el desig que «l’exemple de santedat del nou beat doni abundants fruits de vida cristiana: un amor que venci la tebiesa, un entusiasme que estimuli l’esperança, un respecte que doni acollida de veritat i una generositat que obri el cor a les necessitats dels més pobres del món».

En la celebració també s’ha tingut present en la pregària als cinc homes que van morir junt al Dr. Mullerat: Josep Sans, Llorenç Segarra, Manuel Pont, Joan Gras i Llorenç Vidal.

Mons. Jaume Pujol: «Un regal del Senyor en el final del meu pontificat»

Abans de cloure la celebració, Mons. Jaume Pujol ha dirigit unes paraules d’agraïment al Sant Pare Francesc, als postuladors de la Causa, al P. Vito Gómez i el P. Gianni Festa, a l’Associació Amics de Marià Mullerat «que tant ha treballat per aquesta Causa» i a tots els que han fet possible aquesta celebració. «Aquesta celebració quedarà inscrita en la història d’aquesta Catedral metropolitana però també en el meu cor. Arribant al final del meu pontificat només ho puc rebre com un regal del Senyor per a vosaltres i per a mi», ha expressat el prelat. Durant el seu parlament ha dirigit una afectuosa i emotiva salutació als familiars del beat, en especial a les tres filles del beat que han assistit a la celebració; als germans arquebisbes, bisbes i abats, al presbiteri diocesà, als religiosos i religioses, als laics, als fidels d’Arbeca i Santa Coloma de Queralt i als metges allí presents, entre d’altres.

La solemne celebració, sostinguda en els cants pel Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral, ha finalitzat amb la pregària del nou beat i el cant dels Goigs, amb lletra de Mn. Joan Roig i música de Mons. Valentí Miserachs.

La celebració ha comptat amb la participació dels familiars —filles, néts i besnéts— del nou beat; de fidels procedents de Santa Coloma de Queralt, poble natal del beat, i d’Arbeca, on va morir màrtir. També ha estat nombrosa l’assistència de les autoritats civils com el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Sr. Marcel·lí Joan; el president de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet; la regidora de l’Ajuntament de Tarragona, Sra. María Elisa Vedrina, en representació de l’alcalde de la ciutat; els presidents dels Consells Comarcals del Tarragonès i Les Garrigues, Sr. Daniel Cid i Sr. Antoni Villas, respectivament; de diversos alcaldes, com el de Santa Coloma de Queralt; Sr. Magí Trullols; el d’Arbeca, Sr. Joan Miquel Simó; i el de La Floresta, Sr. Jaume Setó; el comandant en cap de la Guàrdia Civil, Sr. Vicente Luengo; l’intendent Major de la Guàrdia Urbana, Sr. Enrique Eduardo Fernández i el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, Sr. Antoni Castro Salomó, a més de diversos membres de l’equip de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona. La cobertura mediàtica també ha estat força àmplia amb prop d’una vintena de mitjans de comunicació acreditats.

Demà, diumenge dia 24 de març, se celebrarà la missa d’acció de gràcies, presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, a l’església parroquial de Sant Jaume Apòstol d’Arbeca, a les sis de la tarda.

Galeria fotogràfica. Resum de tots el actes »